O fondu Basic

O fondu Basic

Vaši benefiti

  • Jednostavan i pristupačan način štednje
  • Višestruki nadzor i kontrola poslovanja od strane NBS
  • Objedinjuje interese građana, poslodavca i države
  • Duži period članstva veća penzija (mlađe osobe su u prednosti)
  • Dužina radnog staža nema uticaja
  • Ne ukida pravo na državnu penziju
  • Olakšice za poslodavce - faktor za snažan razvoj i uspeh penzijskih reformi

Najbolje vreme da zaštitite svoju budućnost je sada

Sistem obaveznog penzijskog osiguranja suočava se sa sve više problema i sve je teže održiv. Zato su dobrovoljni penzijski fondovi najbolji način da se obezbede dodatni prihodi za treće doba.

 

Generali Basic je namenjen članovima koji žele da se njihova sredstva ulažu kako bi se ostvarili najbolji prinosi uz minimalne rizike ulaganja i kako bi se zaštitili od inflacije na duži rok.

 

Ukoliko želite dodatno da obezbedite prihode u starosti, možete sami ili u posredstvom svojih poslodavaca, da uplaćujete doprinose u Generali dobrovoljni penzijski fond i štedite za svoju penziju.

Principi poslovanja dobrovoljnih penzijskih fondova različiti su od poslovanja osiguravajućih društava u oblasti štednih životnih osiguranja.

Sredstva osiguranika koji uplaćuju premiju životnog osiguranja nisu odvojena od imovine tih društava. Kod dobrovoljnih penzijskih fondova celokupna imovina fonda je potpuno odvojena od imovine društva za upravljanje i isključivo je vlasnišvo članova fonda, srazmerno njihovim ulaganjima. Shodno tome, članovima fonda je omogućeno da dnevno prate vrednost svog uloga, a prinos koji se ostvari u potpunosti se pripisuje individualnim računima članova fonda.

Najvažnije informacije o Generali dobrovoljnom penzijskom fondu možete pogledati u prospektima:


Najvažnija pitanja

Osnovno načelo fonda je dobrovoljnost. Bez obzira na to koliko imate godina, da li ste zaposleni ili nezaposleni, da li ste domaći ili strani državljanin, možete da budete član dobrovoljnog penzijskog fonda. Penzijske doprinose možete da uplaćujete za sebe, za neko drugo fizičko lice (roditelji za decu, supružnici međusobno, lica koja su u srodstvu itd.) ili kao poslodavac za svoje zaposlene.

Iznos i dinamiku uplata određujete sami, shodno svojim mogućnostima, i možete ih menjati u toku trajanja ugovora. Uplate mogu biti mesečne, periodične ili jednokratne, a minimalni iznos penzijskog doprinosa je 1.000 dinara.

 

Čak i ako prestanete s uplatama, ne gubite svoja prava – sredstva ostaju na vašem ličnom računu, prate kretanje vrednosti investicione jedinice, a u bilo kom trenutku možete i nastaviti sa uplatama.

Poreski tretman

S  ciljem podsticanja štednje kroz sistem dobrovoljnih penzijskih fondova, naša država je predvidela poreske olakšice kako za poslodavce tako i za zaposlene građane koji uplaćuju dopunske penzijske doprinose u DPF. Poslodavci su oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje do maksimalnog neporezivog iznosa, a zaposleni građani koji putem administrativne zabrane uplaćuju dopunske penzijske doprinose oslobođeni su plaćanja poreza na dohodak građana.

 

Uplata penzijskog doprinosa od strane poslodavca/organizatora penzijskog plana u dobrovoljne penzijske fondove i penzijske planove oslobođena je plaćanja poreza na dohodak građana i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za iznose do 8.101 dinar po zaposlenom mesečno.

 

Uplata penzijskog doprinosa u dobrovoljne penzijske fondove koje poslodavac obustavlja i plaća iz zarade zaposlenog, člana dobrovoljnog penzijskog fonda, oslobođena je plaćanja poreza na dohodak građana za iznose do 8.101 dinar mesečno.

 

Napomena: Svaki član Fonda može iskoristiti olakšice po oba navedena osnova (do 8.101 dinar koje uplaćuje poslodavac iz sopstvenih sredstava i do 8.101 dinar koje poslodavac obustavlja i plaća iz zarade zaposlenog-člana Fonda (administrativna zabrana).

Pravo člana dobrovoljnog penzijskog fonda na povlačenje i raspolaganje akumuliranim sredstvima se stiče sa navršenih 58 godina života (u daljem tekstu: pravo na akumulirana sredstva).

 

Izuzetno, pravo na akumulirana sredstava može se ostvariti i pre navršene 58 godine života u slučaju trajne nesposobnosti za rad, prema nalazu organa veštačenja Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

 

Povlačenje i raspolaganje akumuliranim sredstvima član fonda mora započeti najkasnije sa navršenih 70 godina života.

 

U slučaju smrti člana fonda sva sredstva na njegovom računu prenose se na lice koje je prethodno odredio. Ukoliko takvo lice nije određeno, stanje na računu postaje deo njegove zaostavštine.

 

Akumulirana sredstva mogu se povući:

  • opcijom jednokratne isplate (maksimalno 30% sredstava, a ostatak odabranom programiranom isplatom minimum godinu dana)
  • opcijom programirane isplate
  • opcijom kupovine anuiteta – ukupno akumulirana sredstva na individualnom računu člana prenose u društvo za osiguranje radi kupovine anuiteta
  • kombinovanom opcijom prethodno navedenih mogućnosti.

 

Član sam bira dinamiku kojom će mu biti isplaćivana akumulirana sredstva sa individualnog računa i to tek kad stekne pravo za korišćenje sredstava.

 

Napomena: Lica koja imaju zaključene ugovore o članstvu, odnosno lica za koja su zaključeni ugovori o penzijskom planu do dana stupanja na snagu Zakona o izmenama i dopunama zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima stižu pravo na povlačenje i raspolaganje akumuliranim sredstvima sa navršene 53 godina života i mogu povući jednokratnom isplatom do 100% akumuliranih sredstava, dok lica čije je članstvo počelo nakon stupanja na snagu ovog Zakona to pravo stižu sa navršenih 58 godina života i jednokratnom isplatom mogu povući do 30% akumuliranih sredstava.

 

Zahtev za povlačenje jednokratnih sredstava - Fond Basic

U skladu sa odlukom o otvaranju, vođenju i prenosu individualnih računa članova dobrovoljnog penzijskog fonda, član fonda može preneti sredstva sa svog individualnog računa iz jednog u drugi fond podnošenjem Zahteva za prenos sredstava. Zahtev se podnosi društvu za upravljanje fondom iz kojeg se prenose sredstva.

 

Obrazac zahteva, može se preuzeti u našim prostorijama ili putem linka Zahtev za prenos sredstava Basic.

Prikupljene penzijske doprinose ulažemo u skladu sa investi­cionom politikom, zakonskom regulativom i kriterijumima koje propisuje Narodna banka Srbije. Cilj nam je ostvarivanje optimal­nih prinosa i obezbeđivanje što sigurnije budućnosti za članove naših fondova. Celokupni neto prinos koji se ostvari investiranjem sredstava pripisujemo članovima fonda.

Celokupna imovina DPF-ova potpuno je odvojena od imovine društva koje njime upravlja i ne može biti predmet prinudne naplate, zaloge ili hipoteke, niti se može uključiti u likvidacionu ili stečajnu masu društva za upravljanje.